Kanal genom yttervägg
I Sverige har vi traditionellt försökt dra imkanalen upp och ut genom yttertaket, men på senare år har det också blivit mer vanligt att dra ut kanalen genom ytterväggen. Funderar du på att göra detta så finns det en del lagar och regler som måste efterföljas (kolla med din lokala fejarmästare) för att minimera spridningsrisken av eld vid en spisbrand.
Enklast är att använda ett typgodkänt brandskyddsspjäll som monteras innan väggenomföringen, så som bilden nedanför visar. Då omöjliggörs brandspridningen. Brandspjället har nämligen en smältsäkring som stänger spjället helt om lufttemperaturen överstiger cirka 70 °C. Glöm inte att hela väggenomföringen måste vara omgiven av minst 30 millimeter brandisolering.
1. Godkänd huv eller jalusigaller
2. 30 mm brandisolering runt kanal
3. 160 mm-kanal
4. Godkänt brandspjäll
5. 90° plåtböj
6. Trumsats
7. Kallrasskydd
Föredrar du den ”gamla” varianten där man klär in fasaden med plåt eller minaritskiva 50 till 100 centimeter runt om utblåset samt att utblåset måste sticka ut en lång bit från väggen, så stäm av med en fejarmästare innan för att få del av alla regler.
OBS! Kontakta alltid sotaren innan du tänker dra en kanal genom ytterväggen. Installationen måste besiktigas och godkännas när den är klar.
OM JALUSIGALLRET
För att din ventilationsdragning ska fungera på bästa sätt så är valet av jalusigaller eller huv väldigt viktigt. Ett felaktigt val kommer att ge högt tryckfall, högre ljudnivå och dålig funktion.
Här ser du tre vanliga varianter som du ofta ser som ger helt olika förutsättningar.
FELAKTIGT YTTERVÄGGSGALLER
Ett så kallat gälgaller skapar ett högt tryckfall, ger högre ljudnivå och riktigt dålig funktion i köksfläkten.
YTTERVÄGGSGALLER
Ett jalusigaller som öppnar sig av luftflödet ger dig ett relativt lågt tryckfall och en god funktion.
YTTERVÄGGSHUV
En rymlig huv där luften kan gå fritt ger dig lågt tryckfall och bästa funktion.